google.com, pub-1200596537863530, DIRECT, f08c47fec0942fa0

FILM I VIDEO USLUGE Video
Dokumentarni filmovi
Ekspedicije
Promotivni turistički video

Sirija, zemlja na raskrižju

Dokumentarn film Gorana Šafareka i Hrvoja Ivančića, snimljenog u Siriji 2016.
Glavna tema dokumentarnog filma „Sirija – zemlja na raskrižju“ je prikaz života na teritoriju pod kontrolom sirijskog režima. Kroz sugovornike svih društvenih slojeva pokušavamo saznati kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. Razgovaramo s ministrima u vladi, profesorima na sveučilištu, prodavačima na tržnici, poslovnim ljudima. U Damasku odlazimo do prvih linija bojišta udaljenih svega tri kilometra od samog centra grada, ali posjećujemo i devastirani grad Homs te kršćanska sela na prvoj liniji prema Islamskoj državi. Kršćanski korijeni Sirije još uvijek su prisutni u svakodnevnom životu, ali i pogođeni ratnim razaranjem, ponajviše islamističkim divljanjem. Saznajemo na koji su se način militanti odnosili prema kršćanima u drevnom gradu Malouli, mjestu gdje stanovnici još uvijek koriste aramejski, jezik Isusa Krista.

Zeleni krvotok Hrvatske (Rivers of Croatia)

Film nas vodi u otkrivanje nepoznatih ljepota te pokazuje da naše tako raznolike i tako očuvane rijeke, kao možda nigdje u Europi, još uvijek slobodno teku.
Kroz trome i mutne panonske rijeke koje plavljenjem iskazuju svoju nadmoć, preko kratkih brzaka gorskih rijeka, karlovačkih krških rijeka koje se elegantno slijevaju preko sedrenih slapova, ličkih rijeka koje poput zmije vijugaju krškim polje te nestaju u vječnoj tami podzemlja, pa sve do jadranskih rijeka koje se na kraju svog putovanja predaju moru u ljepoti svog estuarija ili se stapaju s njim grleći ga svojom prostranom deltom, Šafarek uz očaravajuće prizore rijeka prikazuje i raskoš biljnog i životinjskog svijeta koji živi uz njih. Film je prikazan na HTV-u, a pod nazivom Rivers of Croatia i na TV ARTE, RTVE, RAI itd.

Crna Mlaka

Prvi 50-minutni film Gorana Šafareka. Film govori o ribnjacima Crna Mlaka koji su ujedno i ornitološki rezervat te svjetski značajno močvarno područje (Ramsar). Film obiluje zračnim scenama, usporenim scenama te prikazuje intiman život životinja, ali i cikluse čovjeka i prirode. Film je prikazan na HTV-u.

Tajna šarene evolucije

Moj prvi film, snimljen je za vrijeme ekspedicije u ekvadorskoj Amazoni. Film opisuje kako su hrvatski istraživači tražili rijetke vrste žaba u kišnim šumama Ekvadora te koja je veza šarenila otrovnih žaba i njihovih grabežljivaca. Film je sniman i u NP Yasuni, jedan od najvećih nacionalnih parkova u svijetu. Film je prikazan na HTV-u, a sudjelovao je i na TV festivalu u Baru, Crna Gora.

 

Povratak zelenog raja

Dokumentarni film Gorana Šafareka o hrvatsko-srpskoj znanstvenoj ekspediciji na Šri Lanku. U ekspediciji su sudjelovali Milivoje Krvavac, Olga Jovanović i Goran Šafarek
Film je prikazan na HTV-u, a dobio je i nagradu za visoku kvalitetu produkcije na filmskom festivalu Green Screen Fest u Beogradu, a prikazan je u Sava Centru.

Džungla u oceanu

Nastao je za vrijeme o hrvatske-srpske znanstvene ekspedicije na Andamansko otočje. U ekspediciji su sudjelovali Milivoje Krvavac, Olga Jovanović i Goran Šafarek. Film prati istraživanje vodozemaca i gmazova ovog udaljenog i nepoznatog otoka, ali i njegovih stanovnika. Film je prikazan na HTV-u.

Srednje Podunavlje

Film je napravljen u sklopu projekta “Prekogranična zaštita Srednjeg Podunavlja” koji je financiran u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska (2007 – 2013). Prikazuje najljepši dio Dunava sve do ušća u Crno more, prijetnje, ali i dobru praksu gospodarenja. Film koriste mađarski Nacionalni park Dunav-Drava te udruga Zeleni Osijek kao partneri projekta.

Šoderice – podravsko more

U Podravini se već stotinu godina iskopava šljunak, a na nastalim jamama rođena su vrijedna močvarna područja te posjećena mjesta za kupanje i rekreaciju. Film prikazuje i nepoznati podvodni svijet riba, meduza i ostalih živih bića.
Film je prikazan na HTV-u.

Ušće Mure hrvatska Amazona

Ušće Mure u Dravu jedno je od neprepoznatih prirodnih pozornica u Hrvatskoj. Srce joj čine posljednje očuvane nizinske rijeke u Europi. U njenim prostranim poplavnim šumama, rukavcima i sprudovima žive jeleni, djetlići, vodomari i ostale životinje. Bistre i svježe vode ušća Mure je i predivno kupalište. Te i ostale draži ove neočekivane divljine u ravnoj Podravini prikazani su u dokumentarnom filmu Ušće Mure – hrvatska Amazona. Posebnu čar filmu daje originalna glazba poznate etno glazbenice Lidije Bajuk. Film je prikazan na HTV-u.

Novi projekt

Rijeke svijeta

Moja misija:
Obići ću, preplivati, preroniti i preveslati neke od najljepših svjetskih rijeka na svim kontinentima. Istražit ću i snimati prirodu, kulturu, urbano i divlje.
Cilj projekta: promocija rijeka, prirode, ljudi koji žive uz rijeku i izazova s kojima žive jer rijeke su jedini ostaci biološke raznolikosti.

Opis projekta:
Od svetih rijeka Indije, preko brzih glečera Himalaje, do delte rijeke Okavango koja nestaje u pustinji, ekspedicija neće biti ograničena samo na biologiju, već će istražiti i narode koji su se smjestili uz korita rijeka. “Rijeke svijeta” je projekt koji će trajati najmanje 5 godina i odvijat će se u etapama. Obići ću i istražiti neke od najznačajnijih i najvećih rijeka na svim kontinentima, kako bih omogućio svim ljubiteljima rijeka i prirode, da zavire u skrivene tajne rijeka svijeta.