google.com, pub-1200596537863530, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ekspedicije na Madagaskar bile su neopisivo iskustvo. Otok koji je milijunima odvojen od Afrike sačuvao je staru faunu Gondwane. Osim toga, u izolaciji su evoluirale mnoge vrste te je otok prepun endema: kameleona, žaba, zmija, sisavaca…Prava meka za biologe!

Na Madagaskar sam išao čak tri puta. Prvi put, davne 2001. u sklopu ekspedicije Hrvatskog istraživačkog kluba. Tada smo dva mjeseca radili za ANGAP, nacionalnu agenciju za zaštićena područja ove zemlje. Obilazili smo nacionalne parkove, imajući na raspolaganu prijevoz, vodiče i smještaj. Snimali smo turističke potencijale, a u NP Ranomafana kartirali stazu do predivnog slapa. U NP Masoala naletio sam na tada nepoznatu zmiju. Kontaktirali smo biologa Miguela Vencesa i saznali da smo u stvari otkrili novu zmiju.

Stoga smo 2004. poduzeli novu ekspediciju da ju nađemo. U suradnji s Miguelom i lokalnom udrugom smo dva tjedna češljali šumu u NP Masoala, pokušavajući naći zmiju, no uzalud. Zmija je postala nevidljiva. To je rijetka vrsta, a moguće je i da je njena pojavljivanje sezonski uvjetovano. Osim traženja zmije, u Masoali smo sudjelovali u programu održivog razvoja i očuvanja prirode. Za vrijeme te ekspedicije još smo se spustili rijekom Tsiribinom te istražili faunu vodozemaca i gmazova u NP Mananara.

Kako je nastavljena suradnja s Miguelom Vencesom, priključio sam se njihovoj znanstvenoj ekspediciji na Madagaskar 2003. godine. Prvo gotovo mjesec dana u kišnoj šumi Andasibea istraživali smo evoluciju šarenih i otrovnih žaba iz skupine Mantellidae. Postavljali smo modele plastelinskih žaba i u tom eksperimentu provjeravali hipoteze o evoluciji. Potom smo istraživali faunu planine Andringitre i drugh lokacija. To je rezultiralo s otkrićem čak desetak vrsta vodozemaca i gmazova za vrijeme te ekspedicije. Na kraju, nastavili s eksperimentima u NP Ranomafana.


Recent Portfolios